کتاب «نقد و تحلیل افسانه های ایرانی(۲) ـ کدو قلقله زن» منتشر شد

 | تاریخ ارسال: 1396/12/26 | 
به‌گزارش لیزنا، کتاب «نقد و تحلیل افسانه های ایرانی(۲) ـ کدو قلقله زن» را انتشارات کارگاه کودک در ۵۰۰ نسخه با قیمت ۴هزار تومان در دسترس علاقه‌مندان به ادبیات کودک قرار داده‌است.
در مقدمه این کتاب آمده‌است: «خانه قصه و افسانه مرکزی تحقیقاتی است که از سال ۱۳۹۱ با هدف کمک به ثبت، شناخت و ترویج افسانه‌ها و قصه‌های ایرانی برای کودکان و نوجوانان فعالیت خود را آغاز کرده‌است. خانه قصه و افسانه یکی از برنامه‌های حمایتی مؤسسه پژوهشی کودکان دنیاست که ایده شکل‌گیری آن از نشست‌های سالانه و از ایده‌پردازی کارشناسان و همکاران این مؤسسه ریشه گرفته‌است.
تلاش برای شناخت هویت ملی، ارتباط با میراث معنوی و غنی‌سازی جامعه فرهنگی کودکان و نوجوانان از طریق افسانه‌ها و قصه‌ها بخش مهمی از دورنمایی است که خانه قصه و افسانه به آن فکر می‌کند.
در این مرکز سعی شده‌است به شیوه‌های مختلف نمادهای فرهنگی، اسطوره‌ها، شخصیت‌های افسانه‌ای، داستان‌های بومی و افسانه‌های محلی مورد بررسی و تحلیل قرار بگیرد. درعین‌حال جمع‌آوری منابع، ثبت افسانه‌ها، جمع‌آوری افسانه‌ها و قصه‌های ایرانی از سراسر کشور و… بخشی از این تلاش‌ها بوده‌است.
یکی از فعالیت‌های خانه قصه و افسانه تمرکز بر یکی از افسانه‌های ایرانی و کار همه‌جانبه بر روی آن است. به‌گونه‌ای که بتوان آن افسانه را به شیوه‌های مختلف در جامعه معرفی کرده و سپس آن را توسعه داد.
گروه کارشناسی خانه قصه و افسانه قصه‌ی نخودی را به‌عنوان اولین نمونه در دستور کار خود قرار داد. بدین‌گونه که بتوان قصه نخودی را از ابعاد مختلف بررسی کرد و سپس شیوه‌های متنوع کار با کودکان را شناسایی و ارزیابی نمود.
این‌که چرا قصه نخودی به‌عنوان اولین نمونه انتخاب شد، دلیل قطعی‌ای وجود ندارد. در سرزمینی که هیچ‌کاری برای افسانه‌های آن انجام نشده‌است، انتخابی نیز وجود ندارد. درحقیقت انتخاب ویژه‌ای صورت نگرفت بلکه این انتخاب از جمع افسانه‌های مهجور ایرانی از یک نقطه شروع شد. این نقطه می‌توانست قصه حسن کچل و یا حتی ماه پیشانی باشد. برای گروه مهم بود که از نقطه‌ای آغاز کند و سپس در گام‌های بعد به انتخاب‌های مسؤولانه‌تری دست زند
با چنین پیش‌زمینه‌ای افسانه نخودی از سوی گروه کارشناسی انتخاب شد و سپس فعالیت‌های متنوعی پیرامون آن صورت گرفت.
از جمله:
ـ انتشارات کارگاه کودک
ـ جمع‌آوری نمونه‌های ثبت‌شده و منتشرشده از نخودی
ـ تلاش برای جمع‌آوری روایت‌های جدید،
ـ بررسی ابعاد قصه نخودی برای کار با کودکان،
ـ استخراج فعالیت‌های مختلف در حوزه‌های گوناگون برای کار با کودکان،
ـ اجرای فعالیت‌های متنوع با کودکان،
ـ جمع‌آوری دیدگاه‌های کودکان نسبت به افسانه نخودی،
ـ تحلیل افسانه نخودی از زوایای گوناگون.
حال کتابی که در دست دارید، آخرین جمع‌بندی است که به‌عنوان فعالیت در طی این دوره انجام شد. در این کتاب افسانه نخودی با کمک کارشناسان مختلف مورد بررسی، تحلیل و نقد قرار گرفته‌است.
در طی این فرآیند از کارشناسان درخواست شد هرکدام با توجه به نوع کار تخصصی خود، مقاله‌ای با هدف بررسی و تحلیل این شخصیت افسانه‌ای تدوین کنند.
می‌توان گفت این کتاب شاید اولین نمونه‌ای از یک کار پژوهشی در حوزه یکی از افسانه‌های ایرانی باشد. این‌که یک افسانه مورد تمرکز قرار بگیرد، نمونه‌های آن جمع‌آوری شود و گروهی نیز به تحلیل و ارزیابی آن بپردازند، به‌راستی کار نو و متفاوتی است امیدواریم بتوانیم سایر تجربه‌ها و دست‌آوردهای مربوط به این افسانه را نیز مدون و منتشر کنیم.
از سوی دیگر امیدواریم فرصت‌هایی به وجود بیاید تا برای سایر افسانه‌های ایرانی نیز چنین فعالیت پژوهشی انجام شود. بی‌شک این پژوهش‌ها کمک می‌کند که بتوانیم بخش‌هایی از فرهنگ، هنر، تاریخ و هویت جامعه فرهنگی ایران را به کودکان این سرزمین معرفی کنیم.
به همین دلیل از همه‌ پژوهش‌گران و کارشناسان علاقه‌مند به هم‌کاری در این حوزه دعوت می‌کنیم که سهمی در پیش‌برد این روند داشته باشند. درعین‌حال از همه کسانی که مشتاقانه مقاله‌های خود را در اختیار گذاشتند و کارشناسانی که در جمع‌آوری روایت‌ها یاری‌گر ما بودند، صمیمانه قدردانی می کنیم».
گفتنی است نقد و تحلیل افسانه های ایرانی(۱) به داستان نخودی اختصاص داشت.



CAPTCHA
دفعات مشاهده: 1680 بار   |   دفعات چاپ: 230 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 0 بار   |   0 نظر