در نشست بررسی نمایشنامه الهه مطرح شد؛ تماشاگر عاشق نگران‌شدن است، هر چیزی تاوانی دارد

 | تاریخ ارسال: 1397/3/7 | 
به‌گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، به‌نقل از روابط عمومی فرهنگسرای اندیشه، در این نشست که با حضور حسین پاکدل، دکتر علی یعقوب‌زاده و سیروس همتی، نویسنده، کارگردان و بازیگر برگزار شد، درون‌مایه‌های اسطوره‌ای و تاریخی اثر بررسی شد.
حسین پاکدل با اشاره به کهن‌الگوها و سیر تاریخی رشد بشری گفت: عقل، خرافه و ثروت از ابتدای تاریخ با هم بوده‌اند و به‌خاطرشان جنایت‌هایی اتفاق افتاده‌است. موضوع این است که ما می‌توانیم با خرافه زندگی کنیم و به آرامش برسیم. همسر دکتر که آخرین دیالوگ را می‌گوید، ترکی هم ایجاد می‌کند و به‌نظرم نمایش از جایی شروع می‌‌شود که الهه جاودانه شده‌است. سیروس همتی در ساختار نمایشنامه قدری عجله کرده‌است. بهتر بود اگر دکتر می‌توانست کمی از حالت شعارزدگی بیرون بیاید و در تقابل با نماینده بیمه قرار بگیرد.
در ادامه، علی یعقوب‌زاده گفت: می‌دانیم که ایرانی‌ها و هندی‌ها ریشه‌های مشترکی دارند. در کشور هند سیصد و خرده‌ای دین و آیین وجود دارد که در کنار هم زندگی می‌کنند. این نمایش‌نامه ساختار کلاسیک ارسطویی و آنتیگونیست و بروتاگونیست ندارد و یک روال خطی روان را طی می‌کند که باعث می‌شود در طول قصه شخصیت‌ها را بشناسیم. تا صحنه 6 معرفی داریم و از صحنه 7 که دکتر می‌آید وارد چالش می‌شویم. برای درگیرشدن تماشاگر نیاز به چالش بیشتری داریم. دکتر نماد عقلانیت و باسواد و نماینده بیمه نشان‌‌دهنده کسانی هستند که از خرافات سوءاستفاده می‌کنند.
پس از آن، حسین پاکدل دوباره به ساختار نمایشنامه اشاره کرد و گفت: من در معماری درام سیروس همتی اشکالی اساسی می‌بینم. متن دست‌خوش تراژدی نمی‌شود که باید بر این روستا و این خانواده رخ دهد که این ما را نگران می‌کند. هیچکاک می‌گوید تماشاگر عاشق نگران‌شدن است؛ او را نگران کنید. اساساً انباشتگی ثروت و قدرت خطر و تراژدی به‌همراه دارد، درست مانند آن‌چه در کتاب «یعقوب کذاب» می‌بینیم.
یعقوب‌زاده نیز به شخصیت دکتر اشاره کرد و گفت: خیلی خوب است که بدانیم دکتر دارد این دنیا را درمان می‌کند اما دیگران نمی‌خواهند این کار را انجام دهد. درست همان‌طورکه امام علی(ع) می‌فرماید مردم دشمن چیزی هستند که نمی‌دانند. این نگرش را می‌شود با بردازش بیشتر به چالش کشید.
سیروس همتی سپس توضیح داد که بسیار خوشحالم که دوستان منتقد فضای هند را دیده‌اند و با آن آشنا هستند.
حسین پاکدل در آخر گفت که هند ممکن است به‌عنوان کشوری پر از خرافه شناخته شود اما اشتباه است اگر تصور کنید در جوامع توسعه‌یافته مثل انگلستان، ایتالیا، استرالیا و ... خرافه وجود ندارد.
لازم به ذکر است در این مراسم بازیگرانی همچون قربان نجفی، مهدی صبایی، الهه زحمتی، سمانه حبیب‌پور، آساره هداوند، شبیر پرستار، سعید برجعلی، شهرام مسعودی، آزیتا افشار نمایشنامه خوانی کرده و توحید معصومی، مهدی صیامی، وحید ندایی، حسین دالوند و فیلم‌سازان جوان سیامک کاشف آذر و بهرام صادقی مزیدی حضور داشتند.
در انتها نیز به منتقدین و سیروس همتی لوح تقدیری به رسم یادبود اهدا شد.



CAPTCHA
دفعات مشاهده: 946 بار   |   دفعات چاپ: 263 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 0 بار   |   0 نظر