«۶۴۱۰ روز تنهایی» سروده پونه نیکوی بررسی شد

 | تاریخ ارسال: 1397/3/30 | 

6410 روز تنهایی: مجموعه شعر، سروده پونه نیکوی، تهران، شهرستان ادب، 1396، 72 ص، 6000 تومان، شابک: 7ـ54ـ8145ـ600ـ978

غلامرضا طریقی، کارشناس مدعو، در هفدهمین جلسه «یک ماه، یک کتاب» درباره مجموعه شعر «۶۴۱۰ روز تنهایی» سروده پونه نیکوی گفت: موسیقای این مجموعه شعر خوب و پسندیده است؛ چراکه از میان ۲۴ غزل موجود در مجموعه شعر «۶۴۱۰ روز تنهایی»، ۱۲ وزن متفاوت انتخاب شده و به‌کار رفته‌است. انتخاب وزن‌های گوناگون در تحقق اهداف شاعر بسیار کمک کرده‌است. به این ترتیب اکثر غزل‌های این مجموعه شعر موفق هستند.
به‌گزارش خبرنگار پایگاه خبری حوزه هنری، هفدهمین جلسه نقد و بررسی کتاب شعر زنان، که به بررسی کتاب «۶۴۱۰ روز تنهایی» سروده پونه نیکوی اختصاص داشت عصر روز دوشنبه 28 خرداد 1397 با حضور شاعر این مجموعه شعر، غلام‌رضا طریقی، کبری موسوی‌قهفرخی، فریبا یوسفی و جمعی از شاعران و علاقه‌مندان برگزار شد.
در این نشست کبری موسوی‌قهفرخی به‌عنوان یکی از کارشناسان صاحب‌نظر در این جلسه به بیان برخی نکات موردنظر خود درخصوص اشعار سروده‌شده این اثر پرداخت. وی با بررسی دقیق این اثر ضمن اعلام صفحات و شماره ابیات شعرها نطرات کارشناسی خود را بیان کرد.
موسوی‌قهفرخی در نظرات خود با اشاره به نگاه تازه شاعر این مجموعه به جنگ گفت: این مجموعه شعر از پونه نیکوی دارای نقاط قوت و ضعف‌هایی است. از نظر نقاط قوت می‌توان به وزن‌ها و قافیه‌های متفاوت انتخاب‌شده از سوی شاعر برای سرودن اشعارش اشاره کرد. شاعر مجموعه شعر «6410 روز تنهایی» نگاه تازه‌ای به جنگ داشته و از زوایای گوناگونی به آن پرداخته‌است. نگاه نافذ شاعر به جنگ و جای‌گذاری مناسب و هوشمندانه خود در موقعیت‌های متفاوت و دوست‌داشتنی میان مردمی که مستقیم یا غیرمستقیم با جنگ سروکار داشتند قابل‌تحسین است. این موضوع موجب گستردگی فضای دسترسی شاعر به واژه‌ها و فضاسازی‌های لازم برای سرودن شعر شده‌است. همچنین روایت‌های عاشقانه میان مردان جنگی و همسران آن‌ها بسیار دل‌چسب و موفق انجام گرفته‌است.
 
موسوی‌قهفرخی: زنانگی در اشعار این کتاب موج می‌زند
موسوی‌قهفرخی با تأکید بر خودنمایی زنانگی در اشعار این اثر افزود: شاعر مجموعه شعر «6410 روز تنهایی» به‌عنوان یک زن در اشعارش ذوب شده‌است. زنانگی شاعر هنگام خواندن این مجموعه شعر از سوی مخاطب کاملاً درک و سبب همذات‌پنداری با شاعر می‌شود. چراکه شاعر ظرافت‌هایی به‌کار برده که نشان از لطافت روحی و فکری زنانه وی دارد. زنانگی‌های شاعر در مجموعه شعر «6410 روز تنهایی» گاهی مستقیم و گاه غیر مستقیم بیان شده و خودنمایی می‌کند. اما هرکجا که شاعر با زیرکی اقدام به بیان غیرمستقیم زنانگی‌های خود کرده، اشعارش لذت‌بخش‌تر نسبت به دیگر مواقع شده است.
وی درباره ضعف‌های این مجموعه شعری گفت: همچنان‌که هر مجموعه شعری دارای نقاط قوتی است  بی‌شک می‌تواند ایرادهایی هم داشته باشد که مجموعه شعر «6410 روز تنهایی» نیز از این موضوع مستثنی نیست. در برخی از اشعار تکرار کلمات نابه‌جا انجام شده و یا می‌توانست انجام نشود. چراکه با حذف آن‌ها هم مفهوم به‌خوبی بیان می‌شود و هم اتفاق تازه‌ای را در شعر رقم نمی‌زند. برخی تکرار‌ کلمات هیچ کارایی در اهداف شعر نداشته و بهتر بود مورد استفاده قرار نگیرد.
موسوی‌قهفرخی در پایان گفت: «نیکوی» ترکیبات ادبی خوبی در این مجموعه شعر به‌کار برده که بیشتر اشعار به‌موقع و در جای درست استفاده شده‌است. اما گاهی نیز ترکیبات شکل نامفهوم و یا بی‌دلیلی به خود گرفته که گمراهی مخاطب را درپی خواهد داشت.
 
طریقی : موسیقای کتاب «6410 روز تنهایی» خوب است
غلامرضا طریقی دیگر کارشناس مدعو در هفدهمین جلسه نقد و بررسی کتاب شعر زنان با عنوان «یک ماه یک کتاب» گفت: موسیقای این مجموعه شعر خوب و پسندیده است. چراکه از میان 24 غزل موجود در مجموعه شعر «6410 روز تنهایی» 12 وزن متفاوت انتخاب شده و به‌کار رفته‌است. انتخاب وزن‌های گوناگون در تحقق اهداف شاعر بسیار کمک کرده‌است. به این ترتیب اکثر غزل‌های این مجموعه شعر موفق هستند.
طریقی درمورد زاویه دید این اثر گفت: مجموعه شعر «6410 روز تنهایی» هم نو است و هم نو نیست. از طرفی نو تلقی می‌شود؛ چراکه زاویه دید نو و تازه‌ای به دنیا داشته‌است. از طرفی هم نو نیست؛ چراکه متن، مفهوم، صفت‌های به‌کاررفته و کلمات انتخابی شاعر به همان تازگی زاویه دید پرداخت نشده‌است. به‌بیانی دیگر، زاویه دید شاعر نو اما در اجرا و ارائه اشعار آنچنان‌که شایسته این نوع زاویه دید بوده اشعار سروده نشده‌است.
وی افزود: غزل‌های مجموعه شعر «6410 روز تنهایی» سروده پونه نیکوی زبان‌محور است. با توجه به این موضوع از چنین مجموعه شعری که زبان‌محور است عدم رعایت دقیق قواعد زبان پذیرفتنی نیست؛ چراکه انتظار می‌رود چنین مجموعه‌ای تمام قواعد زبانی را رعایت کرده و توجه کامل و دقیق به آن داشته باشد. این سهل‌انگاری‌ها گاهی موجب نارسایی مفهومی شده‌است و لذت مخاطب را هنگام مطالعه شعر کم می‌کند.
طریقی با انتقاد از برخی تکلف‌های به‌کاررفته در این مجموعه شعر از سوی پونه نیکوی گفت: مخاطب مجموعه شعر «6410 روز تنهایی» در برخی از اشعار با تکلف‌های عجیب و غریب مواجه می‌شود. تکلف‌هایی که شاعر را مداوم از اهدافش دور می‌کند. به‌عنوان مثال انتخاب برخی از قافیه‌ها برای گفتن شعر بسیار دشوار است. با انتخاب قافیه و ردیف‌های دشوار بی‌شک نه شاعر به‌خوبی از پس بیان آن‌چه در ذهن پرورانده برمی‌آید و نه مخاطب معنا و مفهوم خواسته شاعر را به‌خوبی می‌فهمد.
طریقی در پایان با تأکید بر اهمیت شروع و پایان هر غزل گفت: بسیاری از غزل‌های مجموعه شعر «6410 روز تنهایی» خوب سروده شده‌اند اما گاهی ابیات آغازین و یا پایانی غزل‌ها درست ارائه نشده‌است. درحالی‌که بیشترین اثرگذاری و ارزش غزل‌ به ابیات آغازی و پایانی آن وابسته است. بیت‌های آغازی هر غزل باید آن‌چنان گیرا باشد تا مخاطب را در همان گام اول با خود به عمق شعر فرو برد. در غیر این‌صورت غزل سروده‌شده هرچند که در ابیات میانی بسیار قدرت‌مند و عالی ارائه شده باشد اما نمی‌تواند موفقیت کامل داشته باشد.
در این برنامه شاعران و علاقه‌مندانی از جمله مریم جعفری آذرمانی، نغمه مستشارنظامی، افسانه غیاثوند، الهه تاجیک‌زاده، آلاله جنیدی، سعیده اصلاحی، سیدمهدی لواسانی، گرشاسب طاهری، خانم دانشور، خانم مهدی‌پور، آقای یراق‌بافان، خانم عنبری، الهام نجمی، سمانه رحیمی و... حضور داشتند.
هفدهمین جلسه نقد و بررسی کتاب شعر زنان در پایان با شعرخوانی شرکت‌کنندگان در این برنامه همراه بود. همچنین کتاب مجموعه شعر «6410 روز تنهایی» به همه حضار در این جلسه اهدا شد.
گفتنی است، برنامه «یک ماه، یک کتاب»، هر ماه به یک شاعر اختصاص دارد که به بررسی آثار وی می‌پردازد. شانزدهمین جلسه نقد و بررسی کتاب شعر زنان، به بررسی کتاب «صدای زنگِ در آمد» سروده رؤیا شاه‌حسین‌زاده اختصاص داشت.

 



CAPTCHA
دفعات مشاهده: 1151 بار   |   دفعات چاپ: 248 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 0 بار   |   0 نظر