در نشست بررسی کتاب «شناخت هنر موسیقی» مطرح شد: کیانی از موسیقی ایرانی دفاع کرده‌است

 | تاریخ ارسال: 1397/4/2 | 

شناخت هنر موسیقی: سماع ردیف، شامل 18 دفتر، تألیف مجید کیانی، تهران، مؤلف، 1395، 764 ص، 50000 تومان، شابک: 0ـ4866ـ04ـ600ـ978.

به‌گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، نشست معرفی و بررسی کتاب «شناخت هنر موسیقی» عصر چهارشنبه 30 خرداد 1397 با حضور ساسان فاطمی، داریوش طلایی و عبدالمجید کیانی مؤلف این اثر در سرای اهل قم مؤسسه خانه کتاب برگزار شد.
 
کتاب کیانی دایرهالمعارف موسیقی است
داریوش طلایی در ابتدای این نشست با پرداختن به نویسنده این کتاب گفت: در توضیح این کتاب آمده‌است که این اثر حاصل 25 سال تلاش عبدالمجید کیانی است؛ اما من معتقدم که این اثر حاصل یک عمر تلاش استاد کیانی است. من از سال 1350 با وی همکار هستم و از همان 47 سال پیش شاهد فعالیت‌های مهم و غیرقابل‌انکار وی بوده‌ام.
وی ادامه داد: به‌نظر من برای درک این کتاب لازم است که ابتدا عبدالمجید کیانی را بشناسیم؛ چراکه این موضوع مانند آن است که ما بخواهیم درباره «مثنوی» صحبت کنیم و نیاز نباشد تا مولانا را بشناسیم. این کتاب یک جست‌وجوی هنری، معنوی، ریاضی و زیبایی‌شناسی است و داده‌های خاصی است که کیانی در آن قرار گرفته و در تلاش بوده تا آن را با دیگران تقسیم کند.
این نوازنده تار و سه‌تار کیانی را استادی نمونه در زمینه موسیقی دانست و اظهار کرد: کیانی زندگی خود را صرف موسیقی کرده‌است و توانسته در این سال‌ها شاگردان و پیروان زیادی را تربیت کند. می‌گویم پیروانی داشته؛ چراکه کار وی تنها نوازندگی سنتور نبوده‌است و او کسی است که تلاش کرده تا به موسیقی ایرانی هویت دهد.
وی افزود: امروزه بسیار رایج شده‌است که وقتی فردی صحبت از پژوهش می‌کند از روش‌های آکادمیک استفاده می‌کند و بر همین اساس به بحث می‌پردازد اما در کنار مسائل آکادمیک ما یک نوع حکمت شرقی نیز داریم که براساس آن دست‌یابی به علم و معرفت از طی‌کردن مراحلی به‌دست می‌آید و آن روش دیگر روش آکادمیک نیست.
برگزیده جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران با اشاره به اهمیت دانش شهودی گفت: ما نباید فراموش کنیم که معرفت‌هایی در هنر و علوم انسانی وجود دارند که در عمل به آن‌ها می‌توانیم به سطوحی از دانش دست پیدا کنیم و اگر غیر از این بود، دلیلی نداشت که هنر وجود داشته باشد. در 18 مقاله این کتاب مسائل از نگاه‌های مختلفی بیان شده و نویسنده به موضوعات بسیاری اشاره داشته‌است.
وی ادامه داد: کیانی مانند معلم‌های دیگر به رسالات مختلف رجوع کرده‌است. این نگرش به موسیقی اگر نگوییم جامع و کلی است، باید بگوییم که فراگیر بوده‌است. به‌نظر من کیانی با همین راه و روش و نوع نگاه به موسیقی و به‌دلیل علاقه‌ای که به علم اعداد، ریاضی و نجوم داشته، اعداد طلایی یا زرین را در معماری، خط و سایر هنرها جست‌وجو کرده و بعد از کشف ارتباط آن با موسیقی به بیان آن پرداخته‌است.
طلایی در توضیح نگاه آکادمیک کیانی به موسیقی گفت: کیانی در کارهایی که انجام داده تلاش کرده‌است تا مخاطبان آکادمیک موسیقی را نیز راضی کند و به همین دلیل است که به او ارجاعات بسیار زیادی می‌دهند.
این استاد موسیقی در بخش پایانی صحبت‌هایش اظهار کرد: کتاب وی یک دایره‌المعارف موسیقی است که در آن از دید موضوعاتی که برایش جذاب بوده، به موسیقی پرداخته‌است و با مطالعه این اثر متوجه خواهیم شد که در این کتاب هیچ نکته مهمی از چشم او دور نمانده‌است.
 
کیانی از موسیقی ایرانی دفاع کرده‌است
ساسان فاطمی که دیگر سخنران این نشست بود با اشاره به اختلافاتش با کیانی گفت:‌ من با آقای کیانی اختلافات زیادی داشته‌ام که این اختلافات به دوگانه دانش شهودی و دانش آکادمیک برمی‌گردد که در این بین گاهی مشاجره‌های قلمی نیز داشته‌ایم. البته این نکته را نیز باید بگویم که همان مقدار که ما با هم اختلاف داشتیم، فصل اشتراک بسیار زیادی نیز بین ما وجود داشته‌است.
وی ادامه داد: کتاب‌های «‌هفت دستگاه موسیقی ایران» و «مبانی نظری موسیقی ایران» بعد از مدت‌ها به تئوری موسیقی ایران پرداخت و نشان داد که وی چقدر مطالعه آکادمیک دارد. من هنوز هم به کتاب وی مراجعه می‌کنم و به‌نظرم شاخص‌ترین اثری که به ریتم موسیقی ایرانی اشاره داشته، همین کتاب «هفت دستگاه» است.
این استاد تمام دانشگاه در توضیح اشتراک فکری خود با کیانی اظهار کرد: اشتراک دیگر من با کیانی، دفاع از موسیقی ایرانی است که او این رسالت را در خود دیده‌است و به بهترین شکل ممکن به آن می‌پردازد. متأسفانه دوستان همیشه موسیقی ایرانی را با موسیقی غربی مقایسه کرده‌اند و بعد از آن موسیقی ایرانی را پایین‌تر از آن دانسته‌اند که کیانی همیشه به این موضوع انتقاد داشته و از موسیقی ایرانی دفاع کرده‌است که در این امر احساس مشترکی داشته‌ایم.
این دکترای موسیقی‌شناسی قومی از دانشگاه پاریس با اشاره به سه محور دفاع کیانی از موسیقی ایرانی گفت: کیانی در سه محور از موسیقی ایرانی دفاع کرده‌است. نخست در بیان موسیقی است؛ چراکه عده‌ای معتقدند که موسیقی ایرانی غمگین است که برای آن فرض و استدلال می‌آورند که کیانی هر دو را رد می‌کند و می‌گوید که شما یک فرض اشتباه را درنظر می‌گیرید و بعد براساس آن به استدلال می‌پردازید که اگر فرض را نیز درنظر نگیریم، استدلال ایراد دارد. در این بحث نکته مهم آن است که ما نباید ملال را با غم اشتباه بگیریم.
وی ادامه داد: محور دوم تمایز بین شکل سنتی و غیرسنتی موسیقی است. درست است که کیانی دانش شهودی دارد، اما بسیار اهل دانش، پژوهش و مکتوب‌کردن است. کیانی بارها از توقعاتی که می‌خواهد موسیقی ایرانی را تبدیل کند به راه‌حل‌هایی که موسیقی غربی ارائه می‌دهد، دفاع کرده و معتقد است که نباید این دو را با هم قاطی کنیم.
فاطمی در توضیح محور سوم دفاع از موسیقی ایرانی اظهار کرد: محور سوم دفاع کیانی جایی است که من موافق آن نیستم و آن زیبایی‌شناسی موسیقی ایرانی است. البته برخلاف آن‌چه من فکر می‌کنم تأثیر کیانی روی شاگردانش در این محور غیرقابل‌انکار است؛ چراکه من شاگردانی داشته‌ام که در محضر او بوده‌اند و می‌گویند که از وقتی به کلاس‌های استاد رفته‌اند و با او آشنا شده‌اند، نظرشان در این حوزه تغییر کرده‌است و به درک جدیدی رسیده‌اند.
وی افزود: به‌بیان ساده‌تر شاگردانی که در محضر استاد کیانی موسیقی را آموخته‌اند، نحوه نواختن‌شان زمین تا آسمان تغییر کرده‌است. بنابراین این‌که من موافق وی باشم یا خیر، چندان مهم نیست؛ زیرا او تأثیرش را گذاشته‌است.
این استاد دانشگاه در بخش پایانی صحبت‌هایش اظهار کرد: دانش شهودی کیانی یک دانش شهودی خالص نیست و وجوه آکادمیک در آن کاملاً قابل ملاحظه است و نمی‌شود آن را نادیده گرفت.
 
ما در موسیقی دست به درست‌کردن بت‌های جعلی زده‌ایم
عبدالمجید کیانی، نویسنده کتاب که خود آخرین سخنران این نشست بود با اشاره به انواع علم گفت: من علم را به دو دسته علم آکادمیک و علم شهودی تقسیم می‌کنم که در علم آکادمیک نیاز است با منبع و مستند صحبت کنیم؛ به همین دلیل وقتی که دکتر فاطمی از من ایرادی می‌گیرد، آن را قبول می‌کنم؛ چراکه کار اصلی من نوازندگی است. حال شاید شما از من سؤال کنید که با این دیدگاه چرا کتاب نوشته‌ام.
وی ادامه داد: در جواب این سؤال باید به شما بگویم که من به این نتیجه رسیده‌ام که برای رسیدن به موسیقی خوب، باید ابتدا موسیقی خوب گوش کرد. من موسیقی «گل‌ها» که در آن زمان بسیار مطرح بود را با لذت عجیبی گوش می‌کردم و تصمیم گرفتم که موسیقی یاد بگیرم به همین دلیل دنبال آن رفتم و متوجه شدم که در آموزشگاه‌ها به‌صورت تفننی به موسیقی می‌پردازند. بنابراین به هنرستان موسیقی (مکتب وزیری) رفتم که استادان بزرگی در آن تدریس می‌کردند.
کیانی با اشاره به تحصیلش در هنرستان موسیقی گفت: در هنگام تحصیل متوجه شدم که تئوری‌هایی که این‌جا آموزش می‌دهند غربی است و آن‌ها موسیقی گل‌ها را قبول نداشتند. یعنی آن‌جا هنرستان مدرنی بود که می‌خواستند گذشته را نفی کنند. وقتی به دانشگاه تهران آمدم با استاد برومند آشنا شدم. یک روز یک صفحه موسیقی اصیل به دستم رسید که بعد از گوش‌کردن آن تمام کتاب‌های هنرستان را پاره کردم؛ چراکه متوجه شدم این موسیقی که من خواندم آن موسیقی نیست که به‌دنبال آن بودم. البته در ادامه راه و بعد از سال آموزش نزد استاد برومند متوجه شدم که موسیقی گل‌ها هم آن موسیقی اصیل نیست.
وی افزود: بعدها متوجه شدم که باید به موسیقی قاجار برگردم؛ بنابراین به جست‌وجو موسیقی قاجار پرداختم و بعد از پیداکردن صفحه‌های بسیار فهمیدم که ریتم گل‌ها با ریتم موسیقی گذشته تغییر کرده و کارها بسیار ساده‌تر و مردم‌پسند‌تر شده‌است. به همین دلیل در کتاب «هفت دستگاه» موسیقی را به دو دسته جدی و جدید تقسیم کردم و با مقایسه بیان کردم که موسیقی گل‌ها تفریحی است؛ چراکه اگر رسانه‌ها به مردم توجه نکنند ورشکست خواهند شد.
چهره ماندگار موسیقی ایران معتقد است که خیلی‌ها نمی‌توانستند با موسیقی او ارتباط برقرار کنند و در همین راستا گفت: وقتی متوجه شدم که مخاطب به‌سختی با موسیقی من ارتباط برقرار می‌کند به توضیح آن پرداختم؛ بنابراین قبل از هر اجرا برای مخاطب توضیح می‌دادم و بعد از آن با چشم می‌دیدم که او چگونه ارتباط می‌گیرد.
وی ادامه داد: همراه با همین کتاب نیز یک سی‌دی شامل پنج ساعت موسیقی قرار داده‌ام که خواننده بعد از مطالعه هر مقاله می‌توانند نمونه‌های آن را در سی‌دی گوش دهد. من در این کتاب از کنایه استفاده کرده‌ام؛ یعنی به مخاطبان می‌گویم که به تصویر این مسجد و معماری آن نگاه کنید و اگر آن را درک کردید به‌سادگی می‌توانید موسیقی را نیز درک کنید.
کیانی در پایان گفت: متأسفانه رادیو و تلویزیون ما روی یک عده آدم تمرکز کرده‌‌اند که هیچ سوادی در موسیقی ندارند و سر همین است که ما هیچ اسمی از امیر قاسمی و نکیساها نمی‌شنویم. متأسفانه ما در موسیقی دست به درست کردن بت‌های جعلی زده‌ایم و به همین دلیل استادان در گوشه‌ای نشسته‌اند.

 



CAPTCHA
دفعات مشاهده: 1054 بار   |   دفعات چاپ: 262 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 0 بار   |   0 نظر