فصلنامه نقد کتاب- خبرها
کتاب «شیطان بزرگ، شیطان کوچک» بررسی شد

بازیابی تصاویر و رنگ‌ها  | تاریخ ارسال: 1396/11/23 | 
به‌گزارش خبرنگار پایگاه خبری حوزه هنری، در چهلمین نشست کبوتران مسجد دوردست با محور مجموعه نشست‌های «دیروز ایران، امروز فلسطین»، ناصر ضرابی مدیر این سلسله نشست‌ها در سخنانی با بیان این‌که این روزها بحث مقاومت حتی در کانون جهان تشیع هم در فضایی غبارآلود دنبال می‌شود، اظهار کرد: زمانی که آشوب و ناهنجاری در جامعه به وجود می‌آید و مظلومیت فلسطین زیر سؤال می‌رود، اگر خون گریه نکنیم اهل این راه نیستیم.
وی ادامه داد: به‌دور از هر گرایش سیاسی و جناحی داخلی، اگر کوچک‌ترین درد ظلم‌ستیزانه در درون داشته باشیم، نباید نسبت به کلامی مانند «نه غزه، نه لبنان ...» بی‌تفاوت باشیم.
در ادامه این نشست، علیرضا سلطانشاهی پژوهشگر و نویسنده حوزه فلسطین به معرفی کتاب «شیطان بزرگ، شیطان کوچک» خاطرات «الیعزر تسفریر» در ایران پرداخت و اظهار کرد: در 12 سال گذشته توجهی به آثار یهود و صهیونیسم در خارج از کشور که به زبان فارسی به نگارش درمی‌آید داشتم. تا امروز حدود 120 تا 130 عنوان اثر مکتوب، در اسرائیل، آمریکا و برخی کشورهای اروپایی توسط یهودیان به زبان فارسی منتشر شده‌است.
سلطانشاهی همچنین گفت: بخشی از مخاطبان این آثار یهودیان ایرانی‌تبار خارج از کشور هستند. در آمریکا بنا بر آماری که دیوید آلیانس ارائه کرده؛ 80هزار یهودی ایرانی‌تبار ساکن هستند و در اسرائیل این رقم به 120هزار می‌رسد. البته یهودیان ایرانی‌تبار در دیگر کشورها، به‌ویژه کشورهای اروپایی هم حضور دارند. آثاری هم درباره ایران تولید می‌شود که به زبان عبری نگاشته شده‌است. متأسفانه در ایران هیچ نهاد و ارگانی از این آثار مطلع نمی‌شود و تلاشی هم برای به‌دست‌آوردن‌شان نمی‌کنند. از سوی یهودی‌ها و صهیونیست‌ها هم گویی تعهدی وجود دارد و پرهیز می‌کنند که این آثار به ایران برسد.
این محقق و پژوهشگر ادامه داد: «الیعزر تسفریر» کتاب دیگری نوشته‌است که درباره حضور او در کردستان عراق و خاطراتش از آن دوران است. فیلمی هم از این نویسنده درباره حضورش در ایران و همکاری‌اش با ساواک وجود دارد. مترجم کتاب «شیطان بزرگ، شیطان کوچک» خانم فرنوش رام، مدیر سابق رادیو اسرائیل، است که این اثر را از زبان عبری به فارسی ترجمه کرده‌است.
وی اظهار داشت: کتاب «شیطان بزرگ، شیطان کوچک» درباره خروج اسرائیلی‌ها از ایران در زمان پیروزی انقلاب اسلامی ایران است. در این کتاب عنوان شده که پیش از پیروزی انقلاب و در زمان رژیم پهلوی هزار مستشار، صنعتگر و تاجر و... اسرائیلی در ایران زندگی می‌کردند. باآن‌که نویسنده اثر شخصیتی امنیتی است، در کتاب هیچ اشاره‌ای به سوابق امنیتی خود نمی‌کند و همچنین کتاب ساختار نامنظمی دارد و برای فهم مقاطع تاریخی و وقایع باید اشرافی بر تاریخ معاصر کشورمان وجود داشته باشد.
سلطانشاهی با تأکید بر این‌که سرویس امنیتی اسرائیل «موساد» با انتشار این کتاب مخالفت داشته‌است، عنوان کرد: در بازبینی این اثر، بخش‌هایی از آن حذف می‌شود. در این کتاب، سیاست‌های دولت آمریکا در دوران محمدرضاشاه پهلوی نقد می‌شود و به‌نوعی، کارتر، به‌دلیل عملکرد ضعیف خود و عدم حمایت شاه، یکی از علت‌های سقوط رژیم پهلوی قلمداد می‌شود. همچنین یکی دیگر از علل سقوط محمدرضا پهلوی بی‌کفایتی ارتش عنوان می‌شود. خروج اسرائیلی‌ها از ایران هم یکی دیگر از علل این واقعه برشمرده می‌شود.
وی افزود: در روزهای پایانی حکومت پهلوی و نخست‌وزیری بختیار، 33 نفر از کارمندها و مستشاران اسرائیلی ساکن ایران، به امید این‌که دولت بختیار بتواند بر مسند کار باقی بماند، در کشور می‌مانند. این افراد سفارت را تخلیه می‌کنند اما از کشور خارج نمی‌شوند. یکی از هوشمندانه‌ترین کارهایی که اسرائیلی‌ها در آن دوران انجام می‌دهند، این بوده که تمام اسناد و مدارک مربوط به ارتباط رژیم پهلوی با اسرائیل، در سفارت، ساواک و ... را از بین می‌برند.
این محقق و پژوهشگر حوزه مقاومت، عنوان کرد: کتاب «شیطان بزرگ، شیطان کوچک» درمجموع به وقایعی همچون علل عدم ترور امام خمینی(ره)، شهادت شریعتی، شهادت سیدمحمدباقر حکیم، امام موسی صدر، وقایع 18 تیر، مک‌فارلین، قتل‌های زنجیره‌ای، بهائیان و این‌گونه مسائل می‌پردازد. تسفریر با نگارش این کتاب، به‌نوعی می‌خواهد به مخاطب القا کند که به‌لحاظ امنیتی به اوضاع ایران اشراف دارد و یکی دیگر از اهداف او این است که برخی اطلاعات مسموم را درباره انقلاب اسلامی به مخاطب ارائه کند و خود را در ارتباط با ساواک و موساد تبرئه سازد و کل اقدامات اسرائیل در زمان رژیم پهلوی در ایران را به‌نوعی خدمت قلمداد کند.
گفتنی است در این مراسم، مجتبی رحماندوست مدیر دفتر ادبیات بیداری اسلامی حوزه هنری، حسین رویوران کارشناس مسائل خاورمیانه و جمعی دیگر از کارشناسان و صاحب‌نظران حضور داشتند.
نشانی مطلب در وبگاه فصلنامه نقد کتاب:
http://faslnameh.org/find-1.40.254.fa.html
برگشت به اصل مطلب