«فصلنامه نقد کتاب کلام فلسفه عرفان» منتشر شد: پرونده‌ای درباره اندیشه و آثار دکتر ضیاء موحد

 | تاریخ ارسال: 1396/8/1 | 
به گزارش ایبنا شماره‌ جدید فصلنامه نقد کتاب «کلام فلسفه عرفان» با سرمقاله‌ای به‌قلم دکتر محمد سعیدی‌مهر، استاد گروه فلسفه دانشگاه تربیت مدرس آغاز می‌شود. در بخشی از این سرمقاله می‌خوانیم: «بر این اعتقادم که فلسفه اسلامی ـ ایرانی (مشروط بر بازخوانی امروزین آن) حرف‌های زیادی برای عرضه به جهان امروز دارد. البته با کسانی که فقط در اندیشه صادرات‌اند، موافق نیستم. باید به‌دنبال بده بستان و تعامل باشیم. ولی برای انتقال درست حرفمان به دیگران کار دشواری در پیش داریم. در حال حاضر موانع و محدودیت‌های بسیاری فراروی این مهم قرار دارند که برای رفع آن نیاز به مطالعه و برنامه‌ریزی گسترده‌ای است. عجالتاً لازم است متعاطیان فلسفه در کشور از همان دوران آموزشی خود (خواه در حوزه خواه در دانشگاه) آموزش‌های لازم برای فعالیت بین‌المللی را ببینند. در این میان، آشنایی با زبان‌های رایج دنیا به‌خصوص زبان‌هایی که امروزه فلسفه‌پرورند و در ابعادی وسیع‌تر، آشنایی با فضای کلی فلسفه‌ورزی بسیار مهم و حیاتی است. بسیاری از استادان و حتی فراگیران فلسفه ما ایده‌های خوبی دارند که مشروط به بهره‌گیری از زبان و بنان مناسب قابل عرضه به مخاطبان بین‌المللی است».
در این شماره از «فصلنامه نقد کتاب کلام فلسفه عرفان» پرونده‌ای ویژه آثار و اندیشه‌های دکتر ضیاء منتشر شده که «تجربه ایرانی مواجهه با نطق: گفت‌و‌گو با دکتر ضیاء موحد»، «از وضوح منطق جدید تا ابهام شعر سپید: کتابشناسی توصیفی آثار منطقی و ادبی استاد دکتر ضیاء موحد»، «رخنه کاربردی مواضع مغالطه در گفتمان ارسطویی ـ ابن‌سینایی»، «نشست نقد و بررسی کتاب تأملاتی در منطق ابن‌سینا و سهروردی»، «نگاهی به مطالعات تطبیقی منطق در ایران و معرفی کتاب منطق تطبیقی»، «بررسی و نقد دو کتاب ماهیت نطق و منطق ماهیت و تحلیل منطقی گزاره» و «مدخل "Eristic" در واژه‌نامۀ توصیفی منطق» از جمله مطالب مندرج در این پرونده را تشکیل می‌دهند.
در قسمتی از این پرونده در مقاله‌ای با عنوان «طبیعت شعر، منطق شعر؛ سنت و نوآوری در اندیشه و شعر ضیاء موحد» به‌قلم محمدجواد اسماعیلی، استادیار مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران، آمده است: «یکی از ویژگی‌های برجسته که کمتر می‌توان آن‌را در کسی یافت، توجه به منطق و شعر به‌طور همزمان است. موحد هم منطق‌دان برجسته‌ای است که کتاب‌های وی از زمان انتشار تاکنون در این حوزه فکری منبع درسی در دانشگاه‌های ایران بوده تا آن‌جا که "پدر منطق جدید" در ایران را نیز به وی داده‌اند و هم شاعر ممتازی است که در سطح ملی و بین‌المللی از شهرت برخوردار شده است. پرسشی که در این‌جا مطرح می‌شود این است که چگونه بین منطق از یک‌سو که از برهان‌ بهره می‌گیرد و قیاس و استدلال را مبنای کار خود قرار داده است و شعر از سوی دیگر، که تجربه ناب شاعرانگی را با استعاره و خیال درهم می‌آمیزد و رهاورد آن‌را به‌صورت موزون یا آزاد (شعر بی‌وزن) به دست ما می‌سپرد، می‌توان هماهنگی برقرار کرد؟ به‌عبارت دیگر، چه پیوندی میان عقل و خیال وجود دارد که در قلمرو منطق و شعر خود را نشان می‌دهد و بسیاری از مردمان این دو ویژگی را کاملاً متفاوت و حتی متعارض نیز می‌شمرند».
از مقاله‌ها و نقدهای دیگری که در این فصلنامه منتشر شده اینهاست:
«جریان‌شناسی قانون اخلاق از رهگذر نقد عقل به عقل»/ به‌قلم سیدحمیدرضا حسنی؛ «فلسفۀ اخلاق به‌روایت جان دیویی» به‌قلم شیما جرجانی؛ «نگاهی به کتاب تاریخ، نظریه و عمل فلسفه برای کودکان؛ چشم‌اندازهای جهانی» نوشته معصومه قنبری؛ «روزنه‌ای به اندیشۀ مارتین هیدگر» به‌قلم زینب انصاری؛ «گمشدۀ فلسفه در آکادمی‌های ایران، نقد فلسفۀ دانشگاهی ایران به‌بهانۀ بررسی کتاب فیلسوفان هیتلر» اثر عاطفه صاحب‌قدم.
شماره‌های 13 و 14 «فصلنامه نقد کتاب کلام فلسفه عرفان» به‌سردبیری مالک شجاعی جشوقانی و صاحب امتیازی موسسه خانه کتاب در 307 صفحه به‌بهای 10هزار تومان منتشر شده است.



CAPTCHA
دفعات مشاهده: 1282 بار   |   دفعات چاپ: 249 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 0 بار   |   0 نظر