نشست نقد و بررسی کتاب «شهر آرمانی از منظر دین و دانش»

 | تاریخ ارسال: 1396/6/12 | 
AWT IMAGEبه گزارش روابط عمومی اداره کل کتابخانه‌های عمومی استان کرمانشاه، نشست نقد و بررسی کتاب شهر آرمانی از منظر دین و دانش با حضور علی قبادی مؤلف کتاب، دکتر وزیرپور، دکتر امین زارع،  رضا کریمی و دیگران روز چهارشنبه 25 مرداد 1396 در محل سالن همایش کتابخانه عمومی امیرکبیر برگزار شد.
حسنی خونسار مدیرکل کتابخانه‌های عمومی استان کرمانشاه، در این جلسه با اشاره به لزوم تفکر و اندیشه درمورد شهر و شهروندان، ابراز کرد: اغلب ما شهر را مکان یا جایی درنظر می‌گیریم که مردم در آن جا گرفتند و زندگی می‌کنند، درحالی‌که شهر اقامتگاهی ثابت و خنثی نیست بلکه روح دارد و شهرنشینان را تحت تأثیر خود قرار می دهد، مردم شهرها و خانه‌های خود را متناسب با روحیه، اعتقادات و برحسب قواعد زندگی خود بنا می‌کنند.
وی شهرسازان و مدیران شهری را جدا از جامعه و محیط زندگی خود ندانسته و تصریح کرد: ایشان نمی‌توانند شهرها را به دلخواه و نظر خود طراحی کنند، معماری و شهرسازی با سبک زندگی، اعتقادات و روحیات مردم ارتباط تنگاتنگی دارد و این‌طور نیست که براحتی معماری منازل و شهرها دستخوش تغییر شود بلکه باید این تغییر با روح انسان ها ارتباط برقرار کرده و مورد قبول آنها باشد.
حسنی خونسار با اشاره به اینکه امروز مانند صدسال پیش نمی‌توان خانه ساخت و مردم صدسال پیش نمی‌توانند در خانه‌های کنونی ساکن شوند، گفت: شهرها با همه پیشرفت‌ها و تکنولوژی‌ها که با هدف آسایش به وجود آمده‌اند، بیش از هر چیز آرامش را از انسان‌ها گرفته و به همین دلیل از گذشته تا به امروز رویای شهر و زندگی آرمانی به وجود آمده و ذهن و اندیشه متفکران را متاثر کرده است.
دکتر امین زارع، عضو هیئت علمی دانشگاه رازی نیز در این جلسه با اشاره به اینکه متن یک باور فردی است و قضاوت درمورد آن می‌تواند در بین افراد متفاوت باشد، گفت: کتاب بسیار اثر ارزشمندی است، عنوان کتاب در ابتدا برای من تداعی‌کننده یک الگوی جدید معماری (شهرسازی) ایرانی اسلامی است، اما در ادامه مباحث خیلی به معرفی الگو نپرداخته است.
زارع در ادامه با اشاره به صحبت‌های نویسنده درمورد اهداف و غرض‌های شخصی خود در کتاب گفت: با این توضیحات صحبت‌کردن در مورد کتاب بسیار سخت شد، زیرا نویسنده برای هر بخش از کتاب دلیل و منطق شخصی خود را بیان کرده که قابل احترام و بحث است، در خیلی از مباحث کتاب به آرمان‌شهر، شهر آرمانی، مدینه فاضله پرداخته است اما اشاره‌ای به چگونگی دستیابی به آن نداشته است.
عضو هیئت علمی دانشگاه رازی، در پایان کتاب را خوب توصیف کرد و گفت: این کتاب به موضوع شهر آرمانی از منظر اسلام مفصل پرداخته است.
رضا کریمی، نیز به‌عنوان آخرین ناقد کتاب گفت: عنوان دین و دانش در ابتدا مفید و تحسین‌برانگیز است. زیرا باید باور داشته باشیم که دین هم درمورد شهر و شهر آرمانی برای ما سخن‌ها دارد و ما می‌بینیم که دغدغه دینی نویسنده در این کتاب بسیار آشکار است، همچنین در پایان و جمع‌بندی اثر (به سوی جهان‌شهر) آرمان‌شهر دینی را مطرح کرده است.
کریمی با اشاره به اینکه نویسنده می‌بایست در کنار بیان «شهر از دیدگاه فلاسفه» شایسته بود به مقاله دکتر داوری در مقاله مهم «شهر و ساکنانش» هم توجه می‌کرد، گفت: دکتر داوری معتقد است که مردمان شهرها و خانه‌ها را متناسب با روحیه و اعتقاد و برحسب قواعد زندگی خود بنا می‌کنند و اگر زمانه و نحوه زندگی مردمان تغییر یابد و بناهای شهرها برجای باشد به آن بناها شأن دیگر می‌بخشند.  وی بر این باور است شهر را به‌اعتبار اعتقاد ساکنانش متصف به صفت دینی و غیردینی نمی‌کنند. شهر دینی شهری است که نظم دینی بر آن حاکم است. اکنون مسئله این است که در عصر مدرنیته چگونه می‌توان شهرها را با نظم اسلامی سامان داد و اداره کرد؟
معاون اداره کل کتابخانه‌های عمومی استان با بیاین اینکه بهتر است برای مدیریت شهری کشور پیشنهادهای مشخص‌تر و ملموس‌تری ارائه می‌شد، ابراز کرد: در روزگار ما که به‌دنبال تبیین الگوی اسلامی ایران پیشرفت هستیم بیان تفاوت شهر مدرن و سنتی مهم است. لذا شایسته بود در کنار مباحث کتاب، از کتاب «مدیریت شهری از منظر الگوی پیشرفت اسلامی»، نظریه مدیریت حمل و نقل محور و مدیریت محله‌محور در شهر در کتاب مطرح شود.
کریمی در پایان گفت: سخن در این است که نظریاتی از این نوع در مبحث شهرآرمانی از نگاه دین بسیار لازم و ضروری هستند.
در ادامه علی قبادی، نویسنده کتاب، نقدها را بسیار سازنده و مفید دانست و گفت: این کتاب درخصوص شهر آرمانی نوشته شده است و حاصل سال‌ها تحقیق و پژوهش است، سعی بر آن شده است تا حد توان به‌طور مختصر مجموعه تدوین و تهیه شود که در مجال اندک مفید واقع شود.
قبادی در ادامه با اشاره به اینکه از زوایای مختلف و مرتبط به موضوع شهر آرمانی نگریسته‌ام، ابراز داشت: شهر امروز با مجموعه علوم و یا دست‌کم اغلب دانش‌هایی که دستاورد بشر است مرتبط است، همچنین شهر آرمانی هم از دیدگاه علوم انسانی و هم از منظر علوم طبیعی مورد بحث قرار گرفته است.
نویسنده کتاب در ادامه به نقدهای حاضرین به صورت پرسش و پاسخ جواب داد.
در این جلسه از 6 نقد برگزیده و 6 نقد شایسته با اهدای لوح و هدیه تقدیر به عمل آمد. نقدهای برگزیده توسط محمدامین بهرامی، سمیه زارعی، سهیلاافتخاری، فرشته پاشایی، نرگس حق‌شناس و احسان دهبانی نوشته شد و نقدهای قابل‌تقدیر نیز عبارت بودند از: ونوس قادری، سارا قربانی، میتراکرجی، فیروزالماسی، فاطمه مسکینی و سوسن شمس الهی.
 



CAPTCHA
دفعات مشاهده: 1224 بار   |   دفعات چاپ: 298 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 0 بار   |   0 نظر