فصلنامه نقد کتاب- خبرها
انتشار دوازدهمین شماره فصلنامه نقد کتاب اطلاع‌رسانی و ارتباطات

حذف تصاویر و رنگ‌ها  | تاریخ ارسال: 1396/5/11 | 
AWT IMAGEدکتر داریوش مطلبی، سردبیر فصلنامه در سخن نخست این شماره با عنوان «روزنامه‌نگاری شهروندی؛ فرصتی که ممکن است به تهدید تبدیل شود» می‌نویسد: «اهمیت شهروند خبرنگاری به حدی است که امروزه  این گروه  به بازوی کاری خبرگزاری‌های بزرگ  تبدیل شده‌اند؛ طوری که بسیاری از خبرگزاری‌ها از بی‌بی‌سی گرفته تا ای‌بی‌سی نیوز و سی‌ان‌ان و ... در موقعیت‌های حساس، برای ارسال تصاویر و ویدئو دست به دامن مردم عادی ـ شهروندخبرنگاران ـ می‌شوند و از این طریق به تکمیل گزارش‌ها و خبرهای خود می‌پردازند. شهروندخبرنگار لازم است باید و نبایدهای انتشار خبر را درنظر بگیرد. این گروه تنها علاقه‌مند به اشتراک اطلاعات هستند و آنچه می‌بینند و مفید ارزیابی می‌کنند یا از کانال‌های مختلف دیگر دریافت می‌کنند، بدون اطمینان از صحت و سقم آن و بدون اینکه ارزیابی درستی از آن درخصوص منافع و مضراتش برای جامعه داشته باشند، اقدام به انتشار و به‌اشتراک‌گذاری آن می‌کنند.
ولع و آزمندی در دسترسی به جدیدترین اخبار و به‌اشتراک‌گذاری آن در میان مردم به حدی فراگیر شده که نگرانی‌هایی را در میان متخصصان و کارشناسان حوزه رسانه ایجاد کرده است. این ولع سیری‌ناپذیر به‌اشتراک‌گذاری پیام‌ها که از آن به «تب اشتراک‌گذاری» در عصر اطلاعات می‌توان یاد کرد، مشکلات فراوانی به همراه داشته و در مواردی جان، مال و امنیت مردم را تهدید کرده است».
در بخش «نقد اطلاع رسانی» این شماره از فصلنامه، چهار مقاله با عناوین «بازشناختی از دانش‌شناسی: دیدگاهی واگرا یا همگرا در علم اطلاعات و دانش‌شناسی» نوشته علی جلالی دیزجی، «رهنمودهای ایفلا برای کتابخانه‌های سیار» نوشته میترا صمیعی، «سیبرنتیک: نظریه عمومی کنترل مکانسیم‌ها در سیستم‌های مکانیکی و ارگانیکی» نوشته افروز همراهی و  «فهرست‌نگاری مطبوعات کودک و نوجوان پس از انقلاب اسلامی» نوشته پیمان جلیل‌پور آمده است.
علی اصغر محکی، استادیار پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران در بخش «نقد ارتباطات» هم به معرفی و نقد کتاب شناخت روابط عمومی پرداخته است. دیگر نقدهای این بخش عبارت‌اند از:‌ «از سرمایۀ شهرتی تا شهرت رسانه‌ای»/ دکتر محمدعلی حکیم‌آرا، «نگاهی نو به مدیریت رسانه»/ اسماعیل افقهی و «آینده‌پژوهی رسانه»/ حسین امجدی.
در بخش «بین‌رشته‌ای» نیز سه کتاب نقد و بررسی شده که عناوین این نقدها عبارت‌اند از: «روش پژوهش کیفی در علوم اجتماعی»/ دکتر علیرضا نوروزی، «آموختن پرواز: یادگیری مدیریت دانش کاربردی از سازمان‌های پیشرو و یادگیرنده»/ آیدا مجاور، دکتر فرشید دانش و «مبانی و اصول مدیریت دانش»/ دکتر حمید قاضی‌زاده.
در بخش نقد شفاهی کتاب دایره‌المعارف هنر با حضور هلیا دارابی، مشیت علایی، داوود موسایی،‌ نورالله مرادی، و دکتر داریوش مطلبی نقد و بررسی شده است.
دانش ستوده‌راد، کارشناس ارشد علم اطلاعات و دانش‌شناسی نهاد کتابخانه عمومی کشور در بخش «نقد دیروز» کتاب خدمات اینترنتی در کتابخانه‌های عمومی نقد کرده است.
در بخش «جستار» مقاله‌های «اینترنت و هویت در ایران (تحلیل ثانویه تحقیقات کمی موجود طی سال‌های ۱۳۸۲-۱۳۹۵)» نوشته محمدعلی زکی، «بازنمایی پیوندهای مفهومی سه نظریه رفتار اطلاعاتی بر بنیاد فرایند معنابخشی» نوشته معصومه نیک‌نیا و یزدان منصوریان، «عصر دیجیتال: کاربرد فناوری رایانش ابری در کتابخانه دیجیتال»، ترجمه فائزه السادات طباطبایی امیری و «میانکنش‌پذیری پایگاه‌های اطلاعاتی در محیط داده‌ای پیوندی» نوشته فاطمه پازوکی پیش روی خوانندگان قرار گرفته است.
دوازدهمین شماره فصلنامه نقد کتاب اطلاع‌رسانی و ارتباطات ویژه زمستان 1395 در ۲۶۶ صفحه از سوی مؤسسه خانه کتاب منتشر شده است.
نشانی مطلب در وبگاه فصلنامه نقد کتاب:
http://faslnameh.org/find-1.40.54.fa.html
برگشت به اصل مطلب